En verkstad för det skrivna ordet.

Jultraditioner

Jultraditioner.

Avdelning städning.

För många år sedan var jag medlem i en syförening. Och damerna i den föreningen julstädade med ett allvar, jag aldrig delat vare sig förr eller senare. En av deltagarna avslöjade att hennes svärmor tog hand om barnen veckan före jul för att hon skulle städa. Hon brukade avsluta det hela med att tvätta kökstaket.

– Hur gör man då? frågade jag, ivrig att förkovra mig inom husmoderiet.

Det framkom att man klär av sig naken, (takdroppet) och lägger en trasa runt långborsten. Sedan är det bara att sätta igång. Helst bakom nerdragna persienner. Hennes man brukade hjälpa till, sa hon. Folk är olika. Jag vet bara att om jag i unga år skaffat barnvakt, klätt av mig spritt språngande naken och ropat på min man. Tja, inte hade han trott att jag ville lägga händerna på långborsten.

Min mor tog också julstöket på allvar. Hon sov inte natten före julafton utan lagade mat och bakade en tårta, som sedan fick stå på balkongen, för detta var före frysarnas tid. En julafton vaknade jag strax efter fyra och tassade ner till mamma, som just lade den sista handen vid något.

– Åh, kvittrade jag. Är det jul nu? Får jag väcka de andra?

– Stick upp och lägg dig! sa min mor med ett tonfall man inte bör använda till små barn natten före julafton. Inte annars heller faktiskt.

Somliga skjuter på julstädningen så länge det går. Under några år skickade min syster alltid ut sin man att köpa dammsugarpåsar på julafton. Det var inte det där vanliga ärendet familjefäder ger sig ut på efter Kalle Anka. Ni vet då mamma säger:

– Titta, här kommer tomten. Och tänk pappa som inte är hemma!

Nej, min syster stod regelbundet med en alltför full påse på julaftons förmiddag medan hennes svärmor och några till satt på tåget från Västerås. Dammlammen hopade sig i hörnen. Min svåger pep ut och hade det ganska trevligt under en timme eller två. Han brukade träffa grannar och bekanta män som alla var utskickade att köpa småsaker som saknades. Glödlampor till julgransbelysningen till exempel. Och film till kameran. (Som ni märker är detta en gammal tradition.)

Min systerdotter däremot kan knappast sända sin man att köpa dammsugarpåsar om hon vill att han ska komma tillbaka innan barnen somnat. Hon bodde i Tokyo några år och kom tillbaka med en äkta man och en jättebra dammsugare. Bägge är ”made in Japan”. Maken har anpassat sig medan dammsugaren fortfarande kräver påsar som inte kan köpas i Europa!

Jag måste erkänna att jag fortfarande inte hunnit torka kökstaket. Aldrig någonsin! Men jag har suttit till midnatt många år och  sytt dock-kläder.

Numera är det lugnare. Redan strax före midnatt den 23 december är huset julstädat och fullt av barn och barnbarn. Då sover alla under 33. I alla fall blundar de snällt när maken och jag tassar runt och hänger upp strumporna. En tidning och litet godis och stränga förmaningar att inte väcka farmor förrän efter klockan halv åtta. Maken och jag slår oss ner i köket med ett glas öl och helgens första skinkmacka. Många levande ljus och doftande hyacinter. Ingen av oss tittar i kökstaket. Vi ser på varandra.

God Jul på er allihop.

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *