En verkstad för det skrivna ordet.

Boktips: “En gammal skandal”

Det finns böcker som är så bra att jag läser dem om och om igen, och det finns böcker som talar så direkt till mig att jag aldrig vågar läsa dem igen rädd att jag förändrats så att den tappat sin magi.

En av de böcker jag läser om och om igen är ”En gammal skandal”, av Josephine Tey. Den är gammal, den var inte ny ens den dag min far satte den i händerna på mig som tonåring. Det är en utmärkt bok för alla som är intresserade av historia och politik, för den handlar om historieförfalskning. Den boken lärde mig källkritik och att vuxna, inte ens mina lärare alltid hade rätt. Betänk att detta var på 60-talet.

Den boken lärde mig också hur relativt enkelt det är att göra research, något jag haft mycket nytta av då jag nu skriver historiska romaner.

Massor av information angående bröllopsseder, mode, heminredning, jordbruksredskap och gamla ortsnamn finns inte bara på Google utan framför allt på våra kommunala bibliotek. Bibliotekarier blir överlyckliga om man frågar efter böcker om fackböcker av alla slag. Och det biblioteket inte har, det kan man få låna via fjärrlån.

För mig är det mycket viktigt att historiska romaner inte innehåller alltför många anakronismer. Och nu senast har jag läst en mycket bra roman som verkar korrekt, spännande och har ett vackert språk.

Författaren är C. W. Gortner, en ny bekantskap för mig. och boken heter ”En drottnings löfte.” Den handlar om Isabella av Kastilien och henne har jag inte läst något om tidigare.

Hon var drottningen som sände Christoffer Columbus på sitt uppdrag västerut, hon enade Spanien, men hon var också den som låg bakom den spanska inkvisitionen.

Boken är skriven i jagform och därför kommer man mycket nära Isabella. Det ger Gortner möjligheten att beskriva hennes tankar och känslor, kärleken till Ferdinand som börjar som en tonårsförälskelse, men ledde till ett starkt och enligt Gortner jämställt förhållande. Boken skildrar också mycket väl vad hon känner inför sin halvbror och hans hustru, som bägge vill röja Isabella ur vägen för att ge tronen till det barn de har och hur hon tvekar innan hon ger efter för påtryckningar och startar förföljelsen av judarna.

Jag kan verkligen rekommendera den här boken och kommer själv att läsa fler böcker av C.W. Gortner. Jag blev också nyfiken på Isabella och ska leta efter fler böcker om henne. Och bättre betyg än det, kan inte författare av historiska romaner få, tycker jag.

Slutligen ska jag väl nämna en av de där böckerna som jag inte vågar läsa om, eftersom den berörde mig så oerhört.

Det är ”Berättelsen om Pi”, av Martel Yann. Min yngste son och jag läste den under en semester och hade helt olika uppfattning om den. han såg den som en äventyrsberättelse, men jag såg den som en metafor för hur en ung man blir vuxen och ensam reser över pubertetens osäkra vatten.

Jag var redan då väl medveten om att det berodde på att jag just då semestrade med mitt yngsta barn och han var fjorton och skulle snart lämna mig.

Kanske är det styrkan hos en god bok att vem som än läser den hittar något som talar till just henne eller honom.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Categories