En verkstad för det skrivna ordet.

Fem pärlor till jungfruns krona – Hustrun

Gertraud köpmansdottern från Kalmar är nu en vuxen kvinna – 18 år, om hon själv räknat rätt. Året är 1532 och hon gifter sig med sin älskade. Det är moderna tider, de båda växlar ringar i kyrkporten istället för att bekräfta äktenskapet med sänglag och handslag som man gjorde förr. Deras liv under de närmaste åren kantas av lust och kärlek, men också av dramatiska händelser. I landet hopar sig orosmolnen: hemliga grupper av män rör sig i skogarna, namnet Dacke hörs allt oftare i samtalen. Hoten splittrar familjer, den politiska kampen trampar rakt in i barns och kvinnors liv. Gertrauds dagar är fyllda med arbete, men rymmer också samvaro med bl.a. väninnan Hannele och svägerskan Sissela. Gertraud väger allt inom sig: vad är rätt och vad är fel? Under åren sömmar hon på den gröna altarduken till Jungfru Maria. Och pärlorna hon drömmer om att fästa på jungfruns krona kommer till henne på de mest oväntade sätt…

Den välskriva romanen fängslar från de första till de sista raderna med sin detaljerade skildring av vardagsliven i mitten av 1500-talet. Ledmotivet, Gertrauds lyckofyllda sömnad av altarhänget till Jungfru Maria, kastar ljus över den mörka tiden…. Jag längtar redan efter den tredje delen.
– BTJ lektör Elsbeth Hermansson

Maria Gustavsdotter broderar en historia som växer i styrka och dramatik. Hon är hela tiden trovärdig … Romanen är full av detaljer som får miljön att dofta och lukta… Skildringarna är starka och dramatiska.”
– Agneta Källberg, Bohusläningen

Maria Gustavsdotter har ett enkelt, lättläst och vackert språk. Hon skriver hellre rakt på än runt om, ändå får hon gator, marknadsplatser, utedass, ängar och skogar att dofta, och hon gör människor så levande att de syns skymta förbi i folkmängden.
-Gunvor Karlsson, Värnamo Nyheter

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Categories